Hur var det med kaffe?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

I Sverige dricker vi massor med kaffe, vi är de näst största kaffedrickarna i världen efter Finland. Och det är bra! Men det har vi inte alltid trott faktiskt. Forskningen har verkligen svängt här, tex när vi startade Blueberry 2006 så serverade vi inte kaffe. Det ingick så att säga inte i ”hälsoprotokollet”. Istället sålde vi Cikorakaffe, Carob och kaffe på Mjölktistel och Bambu – ja ni hör ju! Det var inte direkt alternativ som våra kaffeälskande kunder alltid blev sugna på. Det blev många ledsna blickar när vi rekommenderade dessa pulver….

Men nu är det alltså andra rekommendationer som gäller! de Blå Zonerna (de ställen i världen där folk har störst chans att bli 100år +) är alla kaffedrickande människor, och från forskningens sida rekommenderas det t o m att dricka kaffe i rimliga mängder. Tjohoo!

Det är olika näringsämnen men framförallt de fina polyfenolerna (dvs starka antioxidanter) som kroppen vill åt.

Några av fördelarna med kaffe inkluderar

–        Kaffe ökar energinivåerna och gör dig smartare genom att förbättra olika hjärnfunktioner tex minne, humör, reaktionstid och vaksamhet.

–        Kaffe innehåller många viktiga näringsämnen, tex riboflavin (B12), kalium, magnesium och niacin, och så antioxidanterna då.

–        Kaffe kan hjälpa dig bränna fett genom att öka metabolismen med 3-10% (dock vet man inte om denna effekt försvinner i långtidsdrickre).

–        Kaffe kan förbättra fysisk prestanda genom att öka adrenalin och frigöra fettsyror så de blir tillgängliga som bränsle. Så en stark kopp kaffe en halvtimme innan gymmet ger effekt.

–        Kaffedrickare har i många observationsstudier visat sig ha en längre risk att utveckla typ 2 diabetes

–        Många studier visar att kaffedrickare har mycket lägre risk att utveckla andra allvarliga sjukdommar tex  Alzheimer (här är självklart motion och hälsosam kosthållning enormt viktiga faktorer), Parkinson (här verkar det vara just kaffeinet, så för att motverka denna hemska sjukdom ska vi inte dricka decaf). En Harvad studie publicerad 2011 visade även att kvinnor som drack 4 eller fler koppar kaffe per dag hade 20% lägre risk att bli deprimerade, och de finns många liknande studier på detta. Och även i Cancerförebyggande syfte visar många studier att kaffedrickare har en lägre risk, särskilt för vissa former bla i tarm och lever.

Detta var ”the highligts” men listan fortsätter.

Självklart finns det även de som inte mår bra av kaffe, som får biverkningar av kaffein eller andra ämnen, tex kan vissa magar vara känsliga mot syror som finns i kaffe. Men summa summarum så kan vi generellt säga att våra dagliga fikastunder ger några riktigt imponerande hälsofördelar, förutom att göra oss piggare! Och du drick gärna kaffe med någon annan – samvaro och pauser är en viktig del av en antiinflammatoriska livsstil!

Njut nu av vårt finkaffe på Blueberry! Hela Maj ut har vi halva priset på hela kaffemenyn!

More to explorer

Upplev de klassiska superbären – i månadens smoothie

Ibland är det enkla det bästa! Den här månaden väljer vi att lyfta vår somriga favorit Very Berry som går hem hos både vuxna och barn. Jordgubbar, blåbär, äpple och banan. Den hälsosamma kombinationen gör att du får i dig massa näring från naturens olika

Lunchkitet som fokuserar på det gröna

Det kan vara en djungel där ute för att hitta ett hälsosamt lunchalternativ där du både blir mätt och får i dig de näringsämnen du behöver – utan att det tar en evighet att tillaga. Med vårt lunchkit har vi gjort jobbet åt dig! Letar du

Grön favorit i sommarvärmen

Välkommen in till Blueberry för att testa sommarens fräschaste och nyttigaste smoothie. Eller vad sägs om en mix av gröna favoriter och tropiska frukter? Under varma sommardagar kan det kännas långt borta att sätta tänderna i en rykande het måltid. Kalla sallader och kylda smoothies

Leave a Reply

Required fields are marked

Den här hemsidan använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du vill veta mer om hur du ändrar dina inställningar, hittar du det under vår Cookie Policy.